Kaş Hakkında

KAŞ

Uçsuz bucaksız bir deniz bekliyor sizleri. Sessiz, mavi ve sonsuz… İleride iki balık oynaşıyor, diğer tarafta bir dalgıç, daha derinlerdeki mağaralara ilerliyor.

Akdeniz'in halen bozulmamış beldelerinden biri olan Kaş, Antalya'dan Fethiye'ye uzanan sahil şeridinde yer alan şirin bir liman kasabası. Batıyı Toros Dağlarının dik yamaçlarının denizle buluştuğu noktada; yarımadalar, adacıklar ve komşusu Meis Adası ile kuşatılmış.

Beyaz badanalı evleri, Akdeniz’in maviliklerine irili ufaklı koylarla uzanmış Çukurbağ yarımadası ve yarımadanın ucundan neredeyse bir taş atımlık mesafedeki Meis adası. Bu kadar yakın olan iki nokta arasında karşılıklı alışveriş de yapılabiliyor. Antik çağdaki adı Megiste olan Meis çok iyi korunmuş ve bakımlı bir turizm merkezi niteliğinde. Küçük uçakların inip kalkabileceği bir de havaalanı var. Antalya ile Dalaman arasındaki yüzlerce kilometrelik sahil şeridinde tek bir havalimanımız yokken ve Kaş’a en az 5 saat süren yorucu bir kara yolculuğuyla turistler taşınırken, küçücük Meis adasına vızır vızır uçak seferleri yapılması Kaş’lı turizmcilerimizin yüreğini sızlatıyor.

İşte; Kaş’a girmeden, ta yukarılardan bakıldığında gözler önüne serilen manzara bu. Çukurbağ yarımadasını çepeçevre dolaşan asfalt yol, Kaş’ın içinden, limanın önünden başlıyor. Antik tiyatro da bu yolun sağında kalıyor. İyi korunmuş durumda. Tiyatronun kuzeydoğusunda da kentin nekropolü bulunuyor. Büyük bölümü kayadan oyularak meydana getirilmiş Dorik nizamda bir mezar ilgi çekici. Giriş duvarında ise kadın figürleri işlemeli.

Çukurbağ yarımadası son yıllarda yerleşime açıldı. Önce villalar, ardından sıra sıra butik oteller yapıldı. Yarımadanın çevresi kayalık ama denizi nefis. Bu yüzden genelde dalışların bir kısmı bu tarafta yapılıyor. Kaş'ın M.Ö. 2. bin yılındaki isminin Habessos olduğu biliniyor. Şehirde bulunan iki ayrı dilde yazılmış bir yazıta göre, antik dönemlerde, Orta Lykia Bölgesi'nin eski liman kenti Antiphellos'un üzerine kurulduğu söyleniyor. 20. Yüzyılın başlarına kadar da Andifli olarak adlandırılmış. Bölge ormanlarından elde edilen sedir ağacı, meşe palamudu ticareti ve süngercilik sayesinde gelişerek, kendine yeten zengin bir şehire dönüşmüş.

Kaş'ın tarihsel kalıntıları arasında dikkat çeken anıtlarından biri olan ve uzun çarşı caddesi üzerinde karşımıza çıkan M.Ö. 4. yüzyıla dayanan bir lahid bulunuyor. Kasaba içerisinde dolaşırken birçok kaya mezarları, lahitler ve "mausoleion" adı verilen mezar anıtları ile karşılaşmak mümkün. Şehrin batısında, Antiphellos'un Hellenistik dönem'e tarihlenmiş tiyatrosu ise oldukça sağlam durumda. Kaş, tarihi eserleri yanında tam bir doğa cenneti: Büyük çakıl, Küçük çakıl ile Kalkan yolu üzerinde bulunan Kaputaş plajı, tertemiz sularında serinleyebileceğiniz yerler. Ayrıca, sadece denizden ve yürüyüş rotasından ulaşılabilen, antik Sebeda kentini ve Antiphellos'un ikinci limanı olan Limanağzı Plajı'nı da unutmamak gerekir. Doğayla tarihin bütünleştiği Kekova'ya (Simena) yine tekneyle gidilebildiği gibi, karadan Üçağız'a (Theimioussa) gidilip ardından motor veya deniz kanosuyla (sea kayak), batık kent ve inci gibi işlenmiş koylar gezilebilir.

Kaş'ın çevresinde yer alan mağaralardan Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, Kekova Adası Deniz Mağarası, güvercinleri ile ünlenen Güvercinlik Mağarası, tüysüz yarasaları ve ayazma kalıntısı ile Hıdrellez Mağarası dikkat çekici. Her türlü doğa aktiviteleri merkezi olarak gittikçe popüler hale gelen Kaş, Akdeniz'in en önemli dalış merkezlerinden biri. Değişken kıyı yapısı, antik batık ve amphoraları, resif, kanyon ve mağaralar ile fauna ve floranın zenginleştirdiği, yasak bölgelerin büyük bir bölümünün dalışa açıldığı, güçlü akıntıların olmadığı, berrak ve turkuaz deniziyle bu ilgiyi hak ediyor.

Likya yolu üzerinde bulunan yöre trekking ve antik kentler arasında yürüyüşlere sayısız olanak sunar . Toros Dağları'nın en güzel rotalarından birinde; kimi kez sedir ormanlarında, kimi kez zengin maki topluluklarında, kimi kez vadileri, kanyonları aşarak, yürünebilir. Mevsimine göre bitkileri, kuşları ve diğer zararsız hayvanları gözleyebilmek, tatilini sadece denize girerek tüketmek istemeyenler için iyi bir seçenek. Bu yürüyüşler, doğal güzelliklerin yanı sıra Likya patikalarını takip ederek, turist akınına uğramamış antik kentleri keşfetme, bozulmamış köyleri ve yöresel özelliklerini tanıma fırsatı da verir. Yaz sıcağının yakıcılığından kurtulmak isteyenlere yaylalarda günübirlik ve konaklamalı geziler düzenleniyor. Likya uygarlığını daha yakından tanımak isteyenler için, antik kentlere günübirlik geziler de yapılıyor.

Kaş'ın çevresinde; Xanthos, Letoon, Patara, Phellos, Pinara, Tlos, Istlada, Apollonia, Aperlai, Simena, ısinda, Kyaenai, Arykanda, Myra gibi antik kentlerin yanı sıra, henüz ismi bilinmeyen birçok harabe keşfedilmeyi bekliyor. Bu olağanüstü tatil beldesine uluslararası bir nitelik kazandıran ve Kaş Belediyesi tarafından düzenlenen Kaş Festivali ise her yılın Haziran-Temmuz ayında yapılmaktadır.

Kaş'ta Çevre Turları Su altına meraklı iseniz Barakuda, Bogainville dalgıç kulüpleri var. Karadan çevredeki görülecek yerlere gitmek isterseniz; Mavi Mağara 19 km. , Kalkan 25 km. , Xantos 44 km. , Patara 49 km. , Letoon 50 km. , Demre 48 km. ,Antalya 185 km. uzaklıkta bulunuyor. Gezileriniz için kiralık otomobil servisleri de var. Turlarla dolaşmayı da tercih edebilirsiniz. Sabah erken saatlerde hareketle Likya Uygarlığının başkenti Xantos'a gelen turistler, öğle yemeğini 18 km.'lik Saklıkent Kanyonu'nda yiyorlar. Kanyon gezintisinden bu defa 17 km.'lik Patara Plajına geliniyor. Yüzme ve antik kent gezisi sonrasında akşam Kaş'a dönüş yapılıyor. Bir başka rota ise Myra St. Nikolaus, Kaya Mezarları, Noel Baba Kilisesi, Demre Kumsalında yüzme molası ile sonlanıyor.

NASIL GİDİLİR

Kaş, Antalya’nın bir ilçesi. Antalya havaalanına 210, Dalaman’a 160 km mesafede. Karayoluyla Antalya’dan, Kemer, Kumluca, Finike yoluyla ulaşılabilir. Eğer otobüs ile yolculuğu tercih ederseniz, hem direkt seferler, hem de Antalya’dan otobüs var. Antalya-Kaş karayolu hem rahat, biraz virajlı ama dünyanın en manzaralı yollarından birisi.

NE YENİR

Kimisi canlı müzikli, kimisi bahçe içi sakin ortamda konukları ağırlıyor. Kaş Marina sahilinde yer alan Mercan Restoran mönü zenginliği, makul fiyatları, güleryüzlü, tecrübeli ve çalışmaya hevesli personeli ile göz dolduruyor. Kendine özgü kavuk biçimli aşçı bonesi, kar beyazı elbiseleri ile konukları karşılayan Mustafa Eriş'in işlettiği restoranda özel spesiyalite; dürüstlük. Kaş'ta sayıları 30'u geçen bar ve kafeler arasında Rejevu Bar ilgi çekerken Doors, Led Zeppelin, Deep Purple, Pearl Jam v.s. gibi hard rock grupların sevilen hitleriyle bira içmeyi sevenler Mavi Bar'ı ve çevresini tıka basa dolduruyorlar. Kaş Yat Limanı yanında hizmet veren Smiley's & Garden Restaurant Cafe-Bar günün her saatinde ızgara balık yiyebileceğiniz bir başka restoran. Yat Limanı manzaralı restoranda seçerek sipariş edeceğiniz balıklar günlük olup fırından henüz çıkmış lavaş ekmeği ile birlikte servis ediliyor.

NE YAPILIR

Mavi’de veya Don kişot cafe’de bir kahve içip etrafı seyredin. Mutlaka tekne turu; kekova, Simena, Üçağız köyünü görün. Antik kentlerin en çekicilerinden Xanthos’u görmediyseniz mutlaka gidin… Patara ve Demre’ye günübirlik gezi yapın. Kaş içinde bolca ara sokaklara dalın, evleri, çiçekleri, mimariyi seyredin. Likya yürüyüşleri ve bisiklet turları veya sabah erken saatlerde Çukurbağ yarımadasında yürüyüş yapın.