Çanakkalenin Ayvacık ilçesine bağlı şirin bir köy Assos

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı şirin bir köy olan Assos, Ege Bölgesi’nde son yılların en gözde tatil beldelerinden biri. Aslında bizim için son yıllarda önem kazansa da beldenin yerleşimi antik çağlardan bu yana devam ediyor.
    Assos; tarih kokan dokusu, her yerde tarihin izlerini görebileceğiniz sokakları, masmavi ve tertemiz denizi, havası, yemyeşil ormanları ve zeytin ağaçları ile görülmeye değer bir köy.
    Köy yerleşiminin merkezi, Assos Antik Kenti’nin surları içerisinde bulunuyor. Yaklaşık 4 kilometrelik bir alana yayılmış. Bölgede 1981 yılında başlayan ve hala devam edilen kazılarda, köyün tepesinde bulunan Athena Tapınağı keşfedilmiş. Oldukça özel bir eser ve yapı olan bu tapınak yaklaşık olarak MÖ 6.yüzyılda inşa edilmiş. Yapılan kazılarda tapınak dışında agora, amfi tiyatro ve nekropol gibi yapılarda bulunmuş. Bu yapılar, surların içerisinde yer alıyor.
    Antik kentin keşfedilmesinden sonra bölge sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Bugün yerli halk, surların dışarısında yaşıyor.
    Assos, köklü tarihi boyunca pek çok farklı medeniyete de ev sahipliği yapmış. Persler, Romalılar, Bizanslılar derken en son Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetinde yaşamış. Bu kadar köklü imparatorluğa ev sahipliği yapan kentte, hemen her topluma ait kalıntılar görebilirsiniz.
Assos Antik Kenti ve belde o kadar güzel ki ünlü filozof Aristo’nun da bu güzellikten vazgeçemediği ve burada evlendiği söylenir.
    Assos’un tarihi özelliklerinin yanında en belirgin yanı da lezzetli ve çeşit çeşit zeytinleri. Beldede her taraf zeytin ağaçları ile kaplı. Zaten zeytinlerin ünü de her yere yayılmış, pek çok yere zeytin gidiyor beldeden. Halk da geçimini turizmin yanı sıra zeytincilik ve şarap üretiminden sağlıyor. Zeytin ağaçlarının yanında en çok da üzüm bağlarına rastlıyorsunuz Assos’da. En lezzetli ve güzel üzümler burada yetiştiriliyor ve içimi güzel şaraplar elde ediliyor.
    Tarihinin ve zeytinlerinin yanında Assos’un doğası ve denizi de bir harika. Masmavi deniz adeta yemyeşil ağaçlarla bütünleşmiş. Ayrıca deniz deyince aklınıza yaz mevsimi gelmesin, Assos sonbahar ve kış aylarında da oldukça sakin ve huzurlu bir tatilin adresi.    

Sonbahar ve kış aylarında beldeye geldiğinizde sakinliğin ve huzurun keyfini çıkarıyorsunuz. Ilıman bir Akdeniz iklimi özelliği gösterdiği için Assos’ta kış da olsa müthiş bir soğuk yok. Bursa ve İstanbul gibi büyükşehirlere de oldukça yakın konumda bulunduğu ve ulaşımı rahat olduğu için hafta sonları ya da sömestr gibi tatillerde Assos’u tercih edebilirsiniz. Konakladığınız şirin ve küçük bir Assos butik otelinde, şömine başında sevgilinizle lezzetli şarapları yudumlamak güzel bir deneyim olabilir.
    Assos’ta hayat her mevsim antik limanın oralarda geçiyor. Buraya geldiğinizde görmeniz gereken en önemli yerlerden biri de burası. Sonrasında gün içinde tarihi yerleri, antik kenti, Athena Tapınağı’nı ve daha birçok yeri gezebilirsiniz. Sokakağzı olarak da bilinen bu bölge, oldukça yüksekten tüm Assos’u ve masmavi denizi ayaklarınızın altına seriyor. Manzarayı seyretmeyi ve fotoğraflamayı unutmayın. Osmanlı Donanması’nın sefere çıkmadan su aldığı çeşmeyi, Osmanlı’nın yaptırdığı son kaleyi görebilirsiniz. Deniz kenarında güzel bir yürüyüş ya da bisiklet turu planlayabilirsiniz. Ormanın içinde koşu yapabilir, piknik yapabilir ya da kamp kurabilirsiniz.
    Gün içinde pek çok farklı ve eğlenceli aktivite ile vakit geçirip yorulduktan sonra akşam güzel bir balık restoranında, deniz kenarında taze mevsim balıklarının tadına bakabilirsiniz. Mezeleri ise hepsi birbirinden güzel desem abartmış olmam. Assos’un bir de kalamarı ünlüdür. Denemeyi ihmal etmeyin derim.
    Assos’ta konaklamak için pek çok seçeneğiniz var. Ancak benim önerim romantik, sakin ve huzur dolu bir tatil için Assos butik ve küçük otelleri. Merkezde, deniz kenarında ya da biraz daha doğanın içerisinde konaklama yapabilirsiniz. Yıl boyunca açık olan Assos otellerinin yanı sıra pansiyonlar da tercih edilebilir. Eğer isterseniz kamp kurmak için bile imkânlar var Assos’ta.
    Assos otellerinin olanakları da tamamen misafirleri düşünülerek planlanmış. İhtiyacınız olan her şeyi tesiste bulabilirsiniz. İsterseniz otelinizde manzaraya karşı ya da bahçede vakit geçirin. İsterseniz şömine başında romantik anlar yaşayın, isterseniz de deniz kenarında yakamozlara karşı yemek yiyin.
    Assos’un zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile yemyeşil ormanlarla kaplı coğrafyasında hava da oldukça temiz ve bol oksijenli. Kısa bir hafta sonu kaçamağı için bile olsa tertemiz hava ve organik ürünlerle, lezzetli zeytin ve zeytinyağları ile donatılmış kahvaltı sofraları kendinizi taze ve yenilenmiş hissettirecek.
    Assos’a hangi mevsimde gelirseniz gelin fotoğraf makinenizi ve yürüyüş ayakkabılarınızı almayı ihmal etmeyin. Köyün tarihine tanıklık ederken pazarlarda ve yöre halkının kurduğu tezgâhlardan çeşit çeşit zeytinler, zeytinyağları ve kışlık ürünler almayı unutmayın. Şarap da alacaklarınız arasında. Köy halkı oldukça misafirperver ve dost canlısı. Sanki oralıymışsınız kadar sıcak zaman geçirebilirsiniz.
    Assos otellerinin fiyatları da oldukça uygun. Sonbahar ve kış aylarında, tatil sezonuna göre daha da uygun. Herkesin bütçesine uygun konaklama tesisi bulunabilir. Tesislerin hepsi kış aylarında açık olmasa da çoğu hizmet vermeye devam ediyor.
    Eğer hala görmediyseniz bu kış tam vakti olabilir. Üstelik sadece hafta sonunu beklemenize gerek yok. Özel günleriniz ve kutlamalarınız için de güzel bir tatil planlayabilir ve Assos’u görebilirsiniz.

Assos Otelleri Sayfası için http://www.kucukoteller.com.tr/assos-otelleri.html